

# European School of Pathology (EScoP) course for Gastrointestinal Pathology



**Venue**: Metropolitan Hotel Sofia, a member of Radisson Individuals **Address:** 64, Boulevard "Tsarigradsko shose" blvd, 1784 Sofia, Bulgaria

Dates: 14-16 November 2024

### **Faculty:**

Roger Feakins, UK Francesca Rosini, IT Irene Gullo, PT Manuel Rodriguez-Justo, UK



Attendance: This course is with on-site attendance only and will not be recorded

**Course language:** The course will be provided in English

#### **Registration fees:**

For the course programme only\*: ESP members (with active membership for 2024): **260 Euro** Non-ESP members: **310 Euro** 

For both the course programme and the social event (networking buffet dinner): ESP members (with active membership for 2024): **290 Euro** Non-ESP members: **360 Euro** 

Payments are available via bank transfer only. There is no option for on-site registrations/payments. The available slots will be allocated on a first-come, first-served basis.

Deadline to register: 1 November 2024

\*Registration for the course programme includes access to the course venue, coffee breaks and lunches, access to the online platform with the course material and a personalised certificate of attendance.

#### **Registrations are available via this LINK.**

The hotel where the course is to be organised, is offering accommodation at a reduced rate to course participants. This can be arranged via one of the below options:

- Online via <u>https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-individuals-</u> metropolitan-sofia and enter the Promotional Code "**ESP2024**"
- Via mail: <u>reservations@metropolitanhotelsofia.com</u>
- Via phone: +359 2 42 47 900

For any questions, contact the ESP HQ, at <u>admin@esp-pathology.org</u> having as email subject **"EScoP Sofia 2024**".

This EScoP course is available for both board-certified pathologists and those in training. Course participants are welcome to submit cases of GI Pathology to be discussed during the slide seminar sessions. All cases have to be submitted in advance of the course for review from the Faculty. The deadline to do is **25 October 2024**. More information about the submission process will be provided upon successful registration. NB: case presentation from participants does not include a separate certificate



## **Preliminary Course Programme**

All times are for local time in Sofia, Bulgaria

Day 1- 14 November 2024					
Time	Duration	Торіс	Speaker		
08:00- 08:50	50 min	Welcome and Registrations			
08:50- 09:00	10 min	Introduction to the course and its learning objectives	Roger Feakins		
09:00- 10:00	45 min talk + 15 min Q&A	Inflammatory disorders of the oesophagus and Barrett's oesophagus	Irene Gullo		
10:00- 11:00	45 min talk + 15 min Q&A	Patterns of injury of the small bowel, including coeliac disease and its mimics	Francesca Rosini		
11:00- 11:30	30 min	Coffee break			
11:30- 12:30	45 min talk + 15 min Q&A	Basic principles of inflammatory bowel disease (IBD) diagnosis in biopsies & resections. Practical tips for the ideal IBD pathology report.	Francesca Rosini		
12:30- 13:30	45 min talk + 15 min Q&A	Unusual and challenging presentations of IBD	Roger Feakins		
13:30- 14:30	60 min	Lunch			
14:30- 15:30	45 min talk + 15 min Q&A	Autoimmune disorders and immunodeficiency in the GI tract	Manuel Rodriguez- Justo		
15:30- 16:00	30 min	Coffee break			
16:00- 17:00	45 min talk + 15 min Q&A	Pathological mimics of IBD	Roger Feakins		
17:00- 18:00	30 min	Slide Seminar	All Faculty		
18:00- 18:30	30 min	Summary of the day – roundtable discussion	All Faculty		



Day 2 - 15 November 2024						
Time	Duration	Торіс	Speaker			
09:00- 10:00	45 min talk + 15 min Q&A	Neoplasia in IBD	Roger Feakins			
10:00- 11:00	45 min talk + 15 min Q&A	Non-neoplastic polyps and mimics of neoplasia of the lower GI tract	Francesca Rosini			
11:00- 11:30	30 min	Coffee break				
11:30- 12:30	45 min talk + 15 min Q&A	Polyposis and hereditary cancer syndromes in the lower GI tract	Francesca Rosini			
12:30- 13:30	45 min talk + 15 min Q&A	Hereditary cancer syndromes in the upper GI tract	Irene Gullo			
13:30- 14:30	60 min	Lunch				
14:30- 15:00	30 min	Slide Seminar	All Faculty			
15:00- 16:00	45 min talk + 15 min Q&A	Colorectal cancer: classification and molecular pathology	Manuel Rodriguez- Justo			
16:00- 16:30	30 min	Coffee break				
16:30- 17:00	30 min	Slide seminar	All Faculty			
17:00- 17:30	30 min	Summary of the day and roundtable discussion	All Faculty			

20:00-

## 22:00 120 min Social event: Buffet dinner with the Faculty



Headquarters: Square de Meuus 18, 1000, Brussels Belgium Tel: +32 2 520 80 36, Email: admin@esp-pathology.org www.esp-pathology.org

Day 3 - 16 November 2024						
Time	Duration	Торіс	Speaker			
08:30- 09:30	45 min talk + 15 min Q&A	Gastric cancer: histological classification and molecular pathology	Irene Gullo			
09:30- 10:30	45 min talk + 15 min Q&A	Lymphoproliferative disorders in the GI tract	Manuel Rodriguez- Justo			
10:30- 11:00	30 min	Coffee Break				
11:00- 11:30	60 min	Slide seminar: miscellaneous difficult/rare cases from the faculty	All Faculty			
11:30- 12:30	60 min	Bring your case!	All Faculty and course participants			
12:30- 13:00	30 min	Summary of the course and closing remarks	All Faculty			
13:00	_	Farewell and departure				